Folyók‎ > ‎

Dunajec

Suchá Belá

A Szabadcsapatok szokásos dunajeci vigaszságai a Szlovák Paradicsomban kezdődtek, ahol podlesok-ból kiindulva, a Suchá Belá, azaz Száraz Fehér patak meredek szorosát és a benne levő létrákat csodáltuk, illetve másztuk meg. Száraz éppen nem volt tekintettel arra, hogy villámlás és mennydörgés közepette többször sikerült elázni. A kanyon 3,4 km hosszú, 410 m szintkülönbséggel. Három vízesés található benne; a Tálak-vízesés, a Szem-vízesés (sziklalyukon kell átbújni) és a Kaszkád-vízesés. 


            

                               
                           
Szczawnica

Szczawnicában kiadós jégeső után, sárosan hömpölygő Dunajec, Grajcerek és Medve volt a fogadó bizottság. Mivel a folyó pénteken kihűlt cappuccino-ra (három az egyben) hasonlított, őrült kerékpározást imitáltunk. A cél: Nedec vára. Az üzemanyag: a határviszonyok miatt szlovák és lengyel sör felváltva. Mellesleg a terület és a vár 1918-ig Magyarországhoz tartozott. Este sütögetés, vigalom ÉHEZEM bekiabálással.

Szombaton letisztult folyó és napsütés fogadott bennünket, így már semmi akadálya nem volt, hogy kenuinkkal cikázzunk a Gorálok között. Így is történt. Az áradás miatt viszonylag kevés értekezlet megtartására volt lehetőség és ez meg is látszott kikötéskor. A Dunajec a Magas-Tátra északi lejtőin, Lengyelországban eredő és északkelet felé tartó Fekete- és Fehér- Dunajec folyók egyesüléséből jön létre. 17 km hosszan lengyel-szlovák határfolyó, utolsó szakasza kanyonként hatol át a Pienineken, megmutatva a Három korona hegyet. Hossza 247 km és a Visztulába ömlik. Este blues kocsma és mennydörgés.

Hazaindulás előtt az elmaradhatatlan Sokolica, az éjszakai újabb kiadós eső miatt megfutamodó átkelő tutaj hiányában ezúttal Kroscienkó irányából.

A sportosság jegyében megemlítendő még a ránk leselkedő speedminton, amely egy kiváló játék.Comments