Túraterv 2013


Túraterv

Január 12.

Évadnyitó vadpörkölt és vaddisznó (inkább malac) búcsúztatás, karamellizált forralt borral.

Február 21-24.

X. Jubileumi Moldva Túra! Túra azoknak, akik még nem mártóztak meg benne. Sörgyári capricciolkodás (menü) és Hospodálkodás csülökkel. „Azért a víz az úr!”

Március 15-17.

Ipolyka  az állandó rohanás ellen. A tatárjárás nyomainak felkutatása Ipolytölgyesen, a Börzsöny lábánál, majd gyalogtúra Ipolyszalkára. Ki tudja hol van Anonymus?

Április 16.

Maros Maraton.

Április 25-május 1.

 Szigetközi barangolás, madár lesen kenuval. Majális és a Szabadcsapat kajál is.

Május 16-20.

Pünkösd a Mreznican rafttal és kenuval. A vizek esésének tanulmányozása

Május 25-29.

Dunajec Maraton. Reszkessetek Gorálok!

Június 21-23.

Bükk fennsíkon drót szamárral. Kerékpárverseny a víznyelők,dolinákuvalák, poljek, és zsombolyok között. Armstrongot már előre kizártuk.

Július 16-21.

Padis –Erdélyi - szigethegység. Gyalogosan karsztok és hasadékok között , és evezés az  Aranyos szívekbe.

Szeptember 15.

 Bayou Bönhő Rába Maraton! Ne habozzunk, evezzünk.

Szeptember 18-22.

 Hernád. „Ki úszik át a fa alatt” emléktúra.

Október 2-6.


Tengeri kajakozás a polipokkal.


 Október 12. 10. Krumlov Maraton

November 14-17.

Mohács-Villány. Ezúttal nem lesz vész.

December 27.

Advent túra a szokott helyen a szokásos tartalommal.                    Pádis –Erdélyi - szigethegység. Gyalogosan karsztok és hasadékok között.
                Július 16-21 Indulás kedd reggel, érkezés valamikor.
                Utazás -> gépjárművel
                Szállás -> Sebisel Panzió Boga Völgye 40 RON/nap  A szállás díját mindenki a helyi "valutában" lesz szíves hozni, mert a szabadban hidegek az éjszakák és a medvék                                           lerágják reggelre a lábadat. A bankkártyát itt csak a mókus odúba tudod dugni, de ettől nem lesz szállásod.    

Túratervek:
 • Túra 1: A Meleg-Szamos forrásvidéke, Aragyásza-alagútbarlang

  Szintkülönbségek  1145 m; út hossza: 9 km

  Indulás Kis-Pádisi-rétről, dolinatavak között. Aztán átkelünk a Fekete-Körös és a Meleg-Szamos vízválasztóján, majd leereszkedünk a Meleg-Szamos forráságaihoz. A patak folyását követve átkelünk az Aragyásza-alagútbarlangon. Ezután egy medertúra következik a Szamos szurdokvölgyében, melynek során 2 kilométert teszünk meg a patakban gázolva. (Előre szólok legyen rendes ruhád és váltásod!) A víz egyes helyeken a szügyig érhet ezt is vedd figyelembe! Rossz hír vissza is kell menni, vagy rögtönözni fogunk. Innen felnézünk az Égett-kő csúcsra száradni, majd indulás vissza elfogyasztani megérdemelt vacsoránkat. Szamos-Bazár


 • Túra 2: Galbina körút

  Galbina kilátó, Eszkimó-jegesbarlang, Flóra-rétek Galbina-szurdok, Galbina-vízkelet, Porcika-jégzsomboly

  Szintkülönbségek 1182 m; út hossza: 13 km

  Kezdünk egy rövid sétával fel a Galbina szirtre (1271 m) és nézelődünk szerte szét, ill. elfogyasztjuk amit hoztunk( csak a felét). Lejtmenetben megnézzük az Eszkimó-jegesbarlangot. A leírás szerint a különleges mikroklímájú barlangban még nyáron is több ezer köbméter jég látható. Lehűlést követően (csak legyen mit hűteni) séta tovább lefelé jelzés mentén mindaddig míg el nem érjük a Galbina-szurdokot. Itt vsz. jön megint a vízben történő séta, aztán irány egy kisebb emelkedéssel bíró sziklaösvény. Tekintettel arra, hogy az úton történő haladást „biztonságos” fémkábelek segítik, veszteség (lemorzsolódás) lehetséges. (Nem lehet mindenki győztes!)A szurdokban vízesés, alagút-barlang és minden nyavalya van, így aki túléli fényképezhet. Meg kell néznünk még a Porcika jégzsombolyt tekintettel ennek 1200 mi magasságára ezt csak hegymenettel lehet megoldani. Ama bizonyos zsomboly 30 - 35m mély így a szédülősök a 2. sorba álljanak. Lesz még némi viszonytagság amíg hazaérünk, de a látvány megéri. "Egy mindenki ellen, Mindenki egy ellen!”


 • Túra 3: Csodavár

  Szintkülönbségek 552 m; út hossza: 12 km

  Először is tisztázzuk mi is az a Csodavár? A Csodavár egy óriási méretű karsztjelenség, nincsenek ágyúi meg minden. Három hatalmas felszakadt dolinából áll, melyeket a Csodavár-barlang köt össze. A barlang főbejárata 78 m magas, benne morajló földalatti folyóval. A Csodavárból kisebb kaptatón felcsusszanunk a dolinák tetejére, hogy megnézzük több mint 200 méteres függőleges sziklafalakkal határolt katlant. Light séta után jutunk el az „Elveszett-világba”, azaz zsomboly (aknabarlang) nézőbe. Tekintettel arra, hogy ez a legkönnyebb túra vsz. a jelzésen mindenki hazatalál, így a vacsorát már eleve teljes létszámra kérjük.

 • Túra 4: Meglepetés

  Szintkülönbségek  jelentősek; út hossza: bizonytalan km


Szigetközi program

Kedves Sportbarátok!

Már megint itt van a szigetközi túra ideje, már megint izzad a tenyerem. 
Minek? Mit minek? Minek! 
Már megint csak Őrárja gondolok, már megint akarok egy jó nagyot.... Evezni!
A népakaratnak meghajolva ismét álló tábort csinálunk Dunasziget-Cikolasziget falu ismert víz-parti parti kempingjében.

Ápr. 24.   A főhadak összegyűlése,értekezlet,nagytanács.
Ápr. 25.   Reggel, értekezlet folytatása, majd a Kiliti kempingbe teleportálás és a Kiliti feletti holtágak felfedezésére. Este hazaevezés az
                5.6.7.érzékünk segítségével.Tárcsán sütünk, ki- mit hozott.
Másnap:  Másnap.
Ápr. 26.   Érkező Sancho Pansa derékhadának bevárása az előző értekezletek helyszínén, majd vidám körtúra a képességekhez mérten.  
                Este bogrÁcs halászléleveske készül.(csipetkével)
Ápr. 27.   Be és átevezés a történelmi Szláv birodalomba, a Bratyi-szlávokhoz. Arany fácánkák /Zlaty Bazantok/ foglyul ejtése.Este
                hazaevezés a bányász köszöntés biztosításával.
Ápr. 28.   Mindenki ahová való: Leevezés Lipótmezőre, fürdőzés a termálban.
Ápr. 29.   Haza.
 
Aki pólót szeretne adja meg a méretet most. A grafika engem fog ábrázolni arany színben lóháton, evezővel, babérkoszorúval.
Kb.: 2000 Ft./hosszú /
Napi költségek: 3500Ft/nap + 1500Ft az egyszeri hajószállítás. A halászlé benne foglaltatik.

Sk:Sz.T. Vaddisznópörköltes évadnyitó 

A sikeres tavalyi szezon után a vízitelepen, január 12-n tartotta a Szabadcsapatok évadnyitó rendezvényét. A rendezvény fő védnöke egy vadmalac volt, témája előre és hátra tekintés. A pörkölt, mint mindig ismételten tökéletesre sikeredett és estére nyomtalanul eltűnt.

Az évadnyitón készült néhány kép, a képtárban látható.


Comments